Treceți la conținutul principal

Golden Age sau Epoca de Aur
As dori sa introduc scrierea mea prin cuvintele lui Bellak Gabor (curator al "Earthly Paradise", expozitia colectiei de arta a Elizabetei şi Alexandru Kasser de la Galeria Nationala a Ungariei, care s-a incheiat in luna mai la Budapesta): "Paradisul de pe pamant nu este altceva decat natura creata de Dumnezeu. Imaginile din natura arata nu numai unitati topografice usor de identificat in arta europeana, ori site-uri de interes turistic, ori peisaje emblematice pentru anumite regiuni, ci in multe cazuri la fel de bine si simboluri universale. Natura, capabila să simbolizeze intreaga creatie cu ordinea sa, structura, dinamica, si culorile ei, reprezinta lumea insasi ... Pentru artistul modern Natura ofera o oportunitate sa se retraga din lume si ofera, de asemenea, sursa de inspiratie pentru munca creativa ... Rolul naturii ca sursa de inspiratie poate fi detectata chiar si in arta abstracta a desenelor lui László Moholy-Nagy, in timp ce Jean Arp recunoaste amestecul cu Natura ca una dintre principalele sarcini ale artei moderne."
Cand am vizitat aceasta expozitie, m-am simtit ca acasă, familiarizat cu atmosfera conţinuta de aceste lucrari realizate de acei faimosi artisti. Mi-am amintit de intreaga creatie artistica de-a lungul secolelor, cuprins de vibratie de unul dintre peisajele in ulei ale lui Monet: "Bloc de Rochers, Belle-Ile"

Nu demult, un fost coleg mi-a spus ca sunt un conservator al obiceiurilor romanesti si un artist care nu se lasa vrajit de modernitatea inventata de altii, aici obiceiurile fiind asimilate cu valorile originale romanesti, de apropierea romanului de natura de la tara. Valori care acum in aceste vremuri globaliste si post-moderne devin valori legate de originar, nepoluat, produse bio. Da, ce pot raspunde unei asemenea provocari este ca natura face parte din sufletul meu, este suflul care face sa vibreze in mine arcuri interioare indefinite si consoneaza cu intreaga-mi fiinta.

Imi mai aduc aminte de cuvintele lui Anthony Julius care spunea dupa vizitarea expozitiei „senzatie” ca se invartea printre ele tulburat si nefericit. O alta ipostaza de ceea ce am trait eu la Budapesta.

„In lumea artei contemporane circula o pluralitate de estetici, o multitudine de practici artistice. Desi unele sunt mai fertile decat altele in producerea de opere noi, niciuna nu detine o precedenta recunoscuta asupra alteia. Nu exista principii convenite asupra crearii si judecarii operelor de arta; nu exista o umbrela estetica sub care sa se adaposteasca lucrarile si publicul lor. Este o consecinta, in parte, a esteticii transgresive insesi. Este, intr-un fel, estetica si antiestetica totodata. Arta transgresiva este arta in care exceptia subversiva constituie regula. Este in acelasi timp carmuitorul si revolutionarul. A facut imposibil un nou regim estetic. Este atat lipici, cat si solvent, atat teorie, cat si virus al teoriei...” spune acelasi Anthony Julius.

Unde duce acest lucru? Ce cale urmarim? Noi romanii, traim inca urmarile dramei unui fost regim totalitar, a unei culturi colectiviste care inca se regaseste in multe aspecte ale vietii sociale. Natura prin insasi puterea ei monolitica creeaza un refugiu sau un suport in care unii artisti s-au sprijinit, au gasit o cale personala de exprimare a unor viziuni proprii printre atatea alte revolutii care incalca canoanele artei, incalca tabuuri sau sfideaza politic. Chiar daca nu bagam de seama, suntem legati prin insasi fizica noastra de natura. Toate legaturile noastre sunt inca din vechime armonizate cu natura, iar uneltele lor de lucru si esteticul ei inca tin de reguli. „Revolutia” mea se petrece prin evadarea in natura si cautarea acelor senzatii care imi implinesc spiritul prin lumina sau prin stralucirea reflexelor solare pe suprafata apei. Apa, care este esenta si baza a intregii naturi. Apa care se regaseste in ultimele mele cicluri tematice, ramane principalul element si in acesta ultima mea cautare „carare pe apa”. Mister, tainic, calm, lumina, verde, albastru: fragmente din universul naturii, natura prin care insingurat si efemer se intrezareste arareori si omul, eternul calator pe ape. Aceasta suprapunere a „cerului” peste „apa” imi evoca echilibrul natural atat de mult cautat si linistea in care viata triumfa. Totul se rezuma la credinta, la puterea ei inspre restaurarea valorilor umane perene. La adevarul acestei lungi aventuri a artei, la traditiile ei permanente in care fiecare opera are legatura cu trecutul si prefigureaza in acelas timp viitorul. La frumusetea acestei aventuri a artei in care inlantuirea inca vii a traditiilor leaga arta timpului nostru de arta clasica sau antica.

fotografiile sunt facute la Gura Apei la poalele Retezatului

Comentarii

vladimir b. a spus…
Frumoase secvente!

Postări populare de pe acest blog

tatal meu, arhitect Augustin Presecan, de suflet... si de amintire...

Una dintre ultimele lui poze... eu asa il tin minte mai bine, cu barba... si-a lasat-o in ultimii ani stati la Moscova.

Se scrie acum o carte despre Cluj, despre arhitectii urbanisti care au contribuit la ceea ce este acum urbea noastra, se afla si el in ea, ma bucura... fac in continuare o mica paranteza catre un articol de ziar aparut dupa revolutie pentru a-i schita sumar figura, pentru cei care nu au apucat sa il cunoasca.. din pacate si eu prea putin am putut sa povestesc cu el, a murit cand aveam 8 ani, el 45... i-am simtit lipsa tot timpul, chiar daca il aveam si il am cu mine in inima si gand peste tot...
-->
Mandrie a Tarii Motilor Arhitectul Augustin Presecan Exista oameni care desi au avut o viata relativ scurta, prin lucrarile si operele lor au reusit sa impuna posteritatii un respect deosebit fata de memoria, de numele lor, niciodata uitat. Un astfel de om a fost, fara tagada, arhitectul Augustin Presecan, om de certa valoare profesionala, creator al arhitecturii unor…

Pictura Claudiu Presecan @Targul de arta contemporana Art Safari 2015

Aflat la a 2-a editie, Targul de Arta Contemporana Art Safari din Bucuresti este organizat anul acesta la Cladirea Ciclop, in perioada 13-17 mai.
Va invit sa vizitati standul galeriei Artfooly deschis la etajul 3, unde voi expune o parte dintre cele mai recente tablouri ale mele, alaturi de lucrari ale sculptorului Dan Istrate.

Programul de vizitare Art Safari:

Miercuri, 13 mai, orele 12.00 – 21.00

Joi, 14 mai, orele 12.00 – 21.00

Vineri, 15 mai, orele 12.00 – 21.00

Sâmbătă, 16 mai, orele 12.00 – 04.00 (Noaptea muzeelor)

Duminică, 17 mai, orele 12.00 – 21.00

Mai multe detalii despre eveniment sunt disponibile pe www.artsafari.ro.

Watermark @ Artfooly, the Slice of Art Gallery - Bucharest 2015

Bucharest 2015
Painter Claudiu Presecan was born in Cluj in 1969, where he lives and works. It was also in Cluj that he graduated from the “Ioan Andreescu” Academy of visual arts, obtained his Master’s Degree and PhD in visual arts. Claudiu has an impressive exhibition portfolio, as well as numerous national and international grants and awards. Claudiu Presecan is in love with nature, a passionate fly-fisherman, and a supporter of environmental protection. Above all, he is a painter with a preference for the abstract, who often paints in plein-air and who transfers nature onto his canvases in his own manner, which seduces through color and brushstrokes. Out of all the elements, water is the one that influences him the most, materializing in spectacular works. Claudiu uses his brush to lay traces, shades and surprising visual effects on water surfaces, a style which has become the artist’s personal mark. “Watermark”, the summer show at Artfooly, The Slice of Art Gallery brings to the pu…